فهرست مطالب

فصلنامه بوم شناسی آبزیان
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • راضیه محمدی، مرتضی یوسف زادی*، رویا رضوی زاده، فاطمه نژادعلیمرادی صفحات 1-16

    یکی از روش های کاهش مصرف کود شیمیایی بدون آسیب به تغذیه گیاه و افزایش جذب مواد مغذی در محصولات، استفاده از محرک های زیستی است. عصاره ی جلبک دریایی ازجمله محرک های زیستی گیاهی است که به دلیل داشتن پتانسیل برای بهبود کارایی استفاده از مواد مغذی، مقاومت در برابر فاکتورهای تنش زا و کیفیت محصول در سیستم های کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق اثر عصاره ی آبی ماکروجلبک سبز (Ulva flexuosa) و قهوه ای (Padina) در پنج سطح (رقت های 0، 5، 10، 20 و 40 درصد) و همچنین کود شیمیایی NPK در دو سطح (غلظت 0 و 625/0 میلی گرم بر میلی لیتر) بر رشد گیاه ریحان به مدت 45 روز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد اثر عصاره جلبک قهوه ای بر جوانه زنی چشمگیرتر بود؛ درحالی که رقت 5 درصد جلبک سبز باعث افزایش طول ریشه گیاه شد. تیمار با هر دو عصاره ماکروجلبکی موجب بهبود پارامترهای بیوشیمیایی گردید. بیشترین اثر معنی دار عصاره جلبک قهوه ای بر میزان کلروفیل، کاروتنویید و آنتوسیانین در رقت 20 درصد و بیشترین اثر معنی دار آن بر میزان فلاونویید، فنل کل و قدرت احیاکنندگی در رقت 10 درصد مشاهده شد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ماکرو جلبک، ریحان (Ocimum basilicum L)، محرک زیستی
  • رامین مناف فر*، حجت جباری، بهمن فیضی، کامران زینال زاده، سکینه مرادخانی صفحات 17-26

    در سال های اخیر تالاب کانی برازان مهاباد به دلیل بحران خشک سالی در حوضه آب ریز دریاچه ارومیه و هم جواری با جوامع انسانی با خطر روبرو شده است. با توجه به اهمیت این تالاب و همچنین کمبود داده-های برداشت شده زمینی، با استفاده از تکنولوژی سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی تغییرات به وجود آمده در منطقه در سطح تغییرات پوشش گیاهی و سطح آب تالاب طی 4 سال (2016- 2013 میلادی) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از چهار سری تصویر ماهواره لندست 8 مربوط به سال-های 2013، 2014، 2015 و 2016 استفاده شد. رسم نقشه های NDVI در محیط ArcGIS انجام شد. در نهایت تغییرات کمی محدوده آبی، پوشش گیاهی متراکم، پوشش گیاهی ضعیف (مناطق باتلاقی)، در طی چهار سال اخیر برآورد گردید. نتایج نشان داد که میزان پوشش گیاهی در سال 2016 نسبت به 2013 افزایش یافته در حالی  که مساحت آبی تالاب در سال های اخیر کاهش نشان داده است. تالاب ها شاخص های تغییر اقلیم در یک منطقه هستند. با توجه به کاهش وسعت و سطح آب این تالاب پیشنهاد می شود برنامه های حفاظتی دقیق تری برای کاهش و کنترل مصرف آب در حوضه آبریز منطقه اعمال شود. همچنین در راستای توسعه پایدار لازم است نظارت مستمری از تالاب به عمل آید.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، تصویر لندست، تغییرات تالاب، شاخص NDVI، کانی برازان
  • مهرداد سرخیل*، امید صفری، سعید زاهدی صفحات 27-41

    در این پژوهش اثرات راه اندازی سازگان مداربسته و افزودن هم زمان نمک های معدنی کلراید آمونیوم و نیتریت سدیم هر سه روز یک مرتبه به میزان 5 میلی گرم در لیتر به مدت چهار هفته قبل از رهاسازی ماهی بر کارایی فیلتر زیستی در حذف آمونیاک کل آب، عملکرد رشد، فعالیت آنزیم های دخیل در متابولیسم آمونیاک و همچنین فعالیت شاخص های ایمنی موکوس پوست ماهی سیکلید آفریقایی (Labidochromis lividus) در قالب سه تیمار و سه تکرار بررسی شد. واحد آزمایش یک سازگان مداربسته با ظرفیت 200 لیتر آب بود و 20 قطعه ماهی با میانگین وزن 07/0± 06/3 گرم در آن رهاسازی و به مدت سی روز پرورش داده شدند. نتایج آزمایش نشان داد که غلظت آمونیاک کل آب در تیمارهای 2 و 3 به طور معنی داری کمتر از تیمار شاهد بود (P<0.05). غلظت نیترات آب در انتهای آزمایش در تیمارهای 2 و 3 بیشتر از تیمار شاهد بود (P<0.05). بیشترین شاخص های عملکرد رشد ماهی شامل وزن نهایی، افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، شاخص رشد روزانه و ضریب افزایش وزن بدن به ترتیب در تیمارهای  3، 2 و شاهد مشاهده شد (P<0.05). نتایج این تحقیق نشان داد که راه اندازی سازگان مداربسته به همراه افزودن نمک های معدنی قبل از رهاسازی ماهیان می تواند یک روش موثر در بهبود کارایی عملکرد فیلتر زیستی در تبدیل آمونیاک آب به نیترات و عملکرد رشد ماهیان باشد.

    کلیدواژگان: سازگان مداربسته، شاخص ایمنی، سیکلید آفریقایی، عملکرد رشد، متابولیسم آمونیاک، کیفیت آب
  • منا ایزدیان*، فرهاد حسینی طایفه، میثم قاسمی صفحات 59-79

    دلتای رود شور، شیرین و میناب متشکل از جنگل های حرا و کفه ای گلی از مهم ترین زیستگاه های پرندگان در سواحل خلیج فارس بوده و به عنوان تالاب بین المللی تحت حفاظت قرار دارد. این پژوهش، بر اساس داده های نتایج سرشماری نیمه زمستانه پرندگان آبزی، گزارش های کارشناسی و مطالعات میدانی فهرستی از پرندگان تالاب تهیه شده است. همچنین روند تغییرات جمعیت پرندگان آبزی تالاب در بازه زمانی 2021-1988 با استفاده بسته آماری TRIM با امکان کاربرد در نرم افزار R ver3.6.3 به نام RTRIM محاسبه گردید. در این تحقیق در مجموع 156 گونه از 97 جنس، 45 خانواده و 18 راسته شامل 98 گونه پرنده آبزی، 21 گونه شکاری و 37 گونه خشکی زی شناسایی شد. جمعیت پرندگان آبزی دارای افزایش شدید با شیب 7/7 درصد در سال بوده در ده سال آخر نیز روند کاهش ملایم جمعیت با شیب 1/4- درصد در سال ثبت شده است. متوسط جمعیت پرندگان آبزی تالاب برابر با 2.669±15.479 فرد و میانگین تعداد گونه نیز 39/3±6/41 گونه بوده است. بیشترین جمعیت در سال 2019 با 54.356 فرد و بیشترین تعداد گونه در سال 2005 با 64 گونه بوده است. گرچه نوسان شدید سالانه جمعیت و تنوع پرندگان تالاب به عوامل مرتبط با سرشماری ازجمله پشتیبانی از برنامه ها، ابزارهای مشاهده پرندگان، تعداد سایت ها، سطح پوشش سرشماری و تجربه شمارشگران بستگی داشت ولی تاثیر عوامل تهدید زیستگاه ازجمله صید و صیادی بی رویه آبزیان و افزایش آلودگی های محیط زیستی نیز در سال های اخیر افزایش یافته است. برنامه افزایش آگاهی های ذی نفعان و تقویت حفاظت مشارکتی می تواند در کاهش عوامل تهدید تالاب موثر باشد.

    کلیدواژگان: پرندگان آبزی، تالاب، جنگل حرا، خلیج فارس، سرشماری، هرمزگان
  • محمدعلی حمزه*، صمد حمزه ئی صفحات 80-94

    در این مطالعه، تغییرات تنوع و تراکم فرامینیفرهای کفزی رسوبات در 44 نمونه از یک مغزه ی رسوبی تعیین سن شده بوسیله ی کربن 14 به منظور بررسی اثرات فعالیت های انسانی بر روی آلودگی رسوبات و ایجاد پدیده ی فقر اکسیژن در رسوبات بستر ساحل بندرعباس مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج نشان داد در سده ی گذشته به دلیل ساخت و سازهای ساحلی، گسترش نواحی مسکونی و تغییرات خورها، میزان ورودی ماسه به رسوبات ساحل منطقه حدود 5% افزایش داشته است. تغییرات تراکم گونه های مختلف فرامینیفرها نیز به وضوح از تغییرات محیطی در سده  اخیر تبعیت می کند. دهه های اخیر فراوانی نسبی جنس های فرصت طلب با پوسته ی شفاف از جمله Ammonia، Asterorotalia و Cribroelphidium و همچنین انواع مخروطی شکل مانند Bulimina و Bolivina که توانایی بالاتری در زیست در محیط-های آلوده با اکسیژن کمتر دارند افزایش 100 تا 200 درصدی نشان می دهند. از طرف دیگر، کاهش بیش از 150 درصدی اقسام با پوسته ی ضیخم تر (میلیولیدها مانند جنس های Quinqueloculina و Massilina) در این زمان، مبین تغییرات محیطی ای است که توسط انسان به محیط زیست سواحل شهر بندرعباس تحمیل شده است. روی هم رفته به نظر می رسد افزایش چشمگیر ورود فاضلاب و رواناب حاصل از توسعه ی شهری و صنعتی بندرعباس تاثیر زیادی بر زیست بوم ساحلی شهر داشته است که می بایست با اتخاذ تصمیمات مدیریتی صحیح این روند هر چه سریعتر اصلاح گردد.

    کلیدواژگان: آلودگی ساحلی، بندرعباس، خلیج فارس، زیست نشانگر، مغزه ی رسوبی
  • کیوان عباسی*، سپیده خطیب، جلیل سبک آرا، مهدی مرادی، سیامک باقری، یعقوب علی زحمتکش، جواد بیات صفحات 95-112

    ماهی کپور نقره ای ماهی فیلترکننده پلانکتون بوده و 9 سال است که برای کنترل جلبک به دریاچه چیتگر تهران وارد شده است. این مطالعه در دریاچه چیتگر با هدف بررسی میزان تاثیر این ماهی روی فیتوپلانکتون های این دریاچه در فصول مختلف طی سال 1397 صورت گرفت. نمونه ها با تورهای گوش گیر، پره و پرتابی صید شدند. نتایج بررسی بر روی 51 نمونه این ماهی با طول کل 111 تا 473 و میانگین 134/6±325/8 میلی متر نشان داد که شاخص تهی بوده روده صفر درصد، میانگین طول نسبی روده 1/65±5/91 و میانگین شدت تغذیه 274/7±628/4 می باشد که به ترتیب نشانگر پرخوری، گیاه خواری و شدت تغذیه خوب این گونه می باشد. کپور نقره ای از 32 فیتوپلانکتون و 11 زیوپلانکتون تغذیه نمود و فیتوپلانکتون و زیوپلانکتون به ترتیب در روده 100 و 88 درصد افراد مشاهده شد. جنس های Synedra، Navicula، Staurastrum و Cyclotella به ترتیب با 30، 22/2، 13/8 و 12/1 درصد جمعیت فیتوپلانکتون و جنس های Bosmina و Alona به ترتیب با 84 و 7/2 درصد تعداد زیوپلانکتون غالب بودند. تغییرات فصلی در شدت تغذیه مشاهده نشد اما در غالبیت طعمه ها مشاهده گردید. جهت بهبود کیفیت آب دریاچه چیتگر، رهاسازی سالانه 20 تا 30 هزار نمونه 50 تا 100 گرمی آن پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: دریاچه چیتگر، رژیم غذایی، شکوفایی جلبکی، کپور نقره ای
  • رضا عسکری خناپایی، حسین رحمانی*، جاوید ایمانپور نمین، سارا حق پرست صفحات 113-130

    رودخانه گشت رودخان از رودخانه های حوضه ی آبریز غرب استان گیلان است. نمونه برداری از بزرگ بی مهرگان کفزی به صورت ماهانه طی 8 ماه از پاییز 1398 تا بهار 1399و در پنج ایستگاه با استفاده از نمونه بردار سوربر (Surber) با ابعاد cm30/5×30/5 و چشمه تور 360 میکرون انجام شد. فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب از قبیل pH، هدایت الکتریکی، کل مواد جامد محلول، اکسیژن محلول، دما و شوری مورد سنجش قرار گرفت که در فصول مختلف اختلاف معنی داری نشان دادند (p<0.05). در این مطالعه، شاخص های تنوع سیمپسون و شانون، غنای مارگالف، EPT/Chir ,EPT و شاخص های کیفی هیلسنهوف، BMWP و شاخص WQI محاسبه گردید. تعداد 1017 بی مهره کفزی طی مدت نمونه برداری از ایستگاه های مختلف جمع آوری، جداسازی و شناسایی شدند که متعلق به 1 شاخه، 1 رده، 4 راسته، 19 خانواده و 22 جنس بودند. بیشترین میزان شاخص های EPT و EPT/Chir در فصل بهار و کمترین میزان آن ها در فصل زمستان بود. همچنین بیشترین مقادیر شاخص های تنوع شانون و غنای گونه ای مارگالف در فصل پاییز و کمترین مقدار در فصل بهار مشاهده شد. در کل دوره مورد مطالعه، وضعیت کیفی آب براساس شاخص زیستی هیلسنهوف، در وضعیت مناسب تا عالی طبقه بندی شد. همچنین وضعیت کیفی آب براساس شاخص های BMWP و WQI به ترتیب تمیز و متوسط ارزیابی گردید. با توجه به محدوده مورد بررسی در رودخانه گشت رودخان که در منطقه جنگلی با بستر قلوه سنگی و تخته سنگی واقع شده تفاوت چندانی از نظر بسیاری از شاخص های مورد بررسی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: بی مهرگان کفزی، رودخانه گشت رودخان، شاخص های کیفی و زیستی
|
  • Raziye Mohammadi, Morteza Yousefzadi*, Roya Razavizadeh, Fatemeh Nejad-Alimoradi Pages 1-16

    One way to reduce the use of chemical fertilizers without harming plant nutrition and increase the absorption of nutrients in crops is to use biostimulants. Seaweed extracts is one of the plant biostimulants that is used in agricultural systems because of their potential for improving nutrient use efficiency, resistance to stressors, and product quality. In this study, the effects of aqueous extract of a green  macroalgae (Ulva flexuosa) and a brown macroalgae (padina) at four levels (dilutions 5, 10, 20 and 40%) as well as NPK chemical fertilizer at one level (concentration 0/625 mg/ml) on the growth of basil (Ocimum basilicum L.) was examined for 45 days. The results showed that the effect of brown algae extract on germination was more significant while 5% dilution of green algae increased plant root length. Treatment with both green and brown macroalgae extracts improved biochemical parameters. The highest amount of chlorophyll, carotenoids and anthocyanins was observed in dilution of 20% and the highest amount of flavonoids, phenol and reducing power was observed in 10% dilution of brown macroalgae extract.

    Keywords: Antioxidant, Macroalgae, Ocimum basilicum, Biostimulant
  • Ramin Manaffar*, Hojat Jabari, Bahman Feyzi, Kamran Zeynal Zadeh, Sakineh Moradkhani Pages 17-26


    In recent years, Kani Borazan wetland in Mahabad has been at risk due to the drought crisis in the watershed of Urmia Lake, which mostly connected with human societies. Considering the importance of this environmental issue as well as the lack of grounded data using remote sensing technology and geographic information system, changes can be made in the region. Four Landsat 8 satellite images during 2013 to 2016 were investigated.for this purpose. The NDVI maps analysis was done within ArcGIS. Finally, small changes in the water range, dense vegetation, poor vegetation (marshland) have been estimated over the past four years. The results showed that vegetation cover increased in 2016 compared to 2013, while wetland area has decreased in recent years. Wetlands are indicator of climate change in a region. Due to the decrease in the extent and water level of the wetland, it is suggested that more precise conservation plans be applied to reduce and control water consumption in the catchment area of the area. It is also necessary to provide sustainable vegetation monitoring in the wetland.

    Keywords: Kani Borazan, Landsat Image, Wetland Level Change, NDVI Indicator, Vegetation, Wetland
  • Mehrdad Sarkheil*, Omid Safari, Saeed Zahedi Pages 27-41

    In the present study, the effects of startup and addition of ammonium chloride (NH4Cl) and sodium nitrite (NaNO2) salts for 4 weeks before fish stocking on efficiency of biofilter for removal of total ammonia nitrogen (TAN) from water, survival rate, growth performance, ammonia metabolizing and urea cycle enzymes activities as well as mucosal immunity of African cichlid (Labidochromis lividus) fingerling. The experimental unit was a recirculating aquaculture system (RAS) with water holding capacity of 200 L in which 20 fingerling fish with average weight of 3.06±0.07 g were stocked and cultured for 30 days. The experimental groups included the RAS without startup and adding salts (control, group 1), startup of RAS before fish stocking (group 2) and startup RAS with adding salts (group 3). Water from each experimental unit was sampled after 0, 10, 20 and 30 days of fish stocking. The results showed that the TAN concentration in the groups 2 and 3 was significantly lower than the control group (P<0.05). Nitrate concentration in the groups 2 and 3 was higher than the control group (P<0.05). The highest nitrate concentration was observed in the group 3 (P<0.05). Growth performance including final weight, weight gain, specific growth rate (SGR%), daily growth index (DGI) and body weight increase (BWI%) were higher in the groups 3, 2 and control, respectively (P<0.05). The food conversion ratio (FCR) in the groups 2 and 3 was lower than the control (P<0.05). The activities of glutamate dehydrogenase, glutamine synthetase and ornithine carbamyl transferase enzymes in liver and muscle tissues increased in the control and group 2 compared to the group 3 (P<0.05). The total immunoglobulin, lysozyme and alternative complement pathway activity (ACH50) of skin mucus increased in the groups 2 and 3 compared to the control; the highest levels were observed in the group 3 (P<0.05). The findings indicate that the startup of RAS with the addition of salts before fish stocking can be an effective way to improve the efficiency of biofilter in converting water ammonia to nitrate, survival rate, growth performance and health of the fish.

    Keywords: RAS, water quality, growth performance, ammonia metabolism, immunity, African cichlid
  • Mona Izadian *, Farhad Hosseini Tayefeh, Meysam Ghasemi Pages 59-79

    Deltas of Rud-e-Shur, Rud-e-Shirin and Rud-e-Minab, consisting of mangroves and coastal mudflats, is one of the most important bird habitats on the shores of the Persian Gulf and are protected as an international wetland. In this study, a list of weland birds was prepared based on the data of the results of the semi-winter census of waterbirds, expert reports and field studies. Also, the trend of changes in the waterbird population in the period of 1988-2021 was calculated using the TRIM statistical package with the possibility of application in R ver3.6.3 software called RTRIM. The results showed that, a total of 156 species of 97 genera, 45 families and 18 orders including 98 species of waterbirds, 21 species of prey and 37 species of terrestrial species were identified. The population of waterbirds has a strong increase with a slope of 7.7% per year. In the last ten years, a moderate decline in population has been recorded with a slope of -4.1% per year. The average population of waterbirds in the wetland was 15,479 ± 2,669 and the average number of species was 41.6 ± 3.39. The largest population was in 2019 with 54,356 individuals and the highest number of species was in 2005 with 64 species. Although annual population fluctuations and diversity depended on census-related factors such as program support, bird-watching tools, number of sites, census coverage levels, and the experience of bird counters, the impact of habitat threats such as overfishing aquaculture and the increase in environmental pollution have also increased in recent years. A program to increase stakeholder awareness and strengthen participatory conservation can be effective in reducing wetland threats.

    Keywords: Wetland, Hormozgan, Persian Gulf, Mangrove Forest, Waterbirds, Census
  • MohammadAli Hamzeh*, Samad Hamzei Pages 80-94

    In this study, frequency and diversity of benthic foraminifera of 44 samples from a 14C dated sediment core were used to assess the effects of human activities on pollution and creating hypoxic conditions in coastal sediments of Bandar Abbas. The results showed that during the last century, the construction of coastal infrastructures and expansion of the city caused 5% elevation of  sand input to the area. Variations of frequency and diversity of benthic foraminifera during the last decades also follows the above-mentioned changes. During the recent decades, the relative abundance of opportunistic hyaline taxa such as Cribroelphidium, Asterorotalia and Ammonia, and also conical species such as Bolivina and Bulimina which show higher ability to survive in polluted environments with lower oxygen content increased 100 to 200%. On the other hand, more than 150% reduction of species with thicker walls (Milliolids such as Massilina and Quinqueloculina) in this time show the intense environmental changes caused by human activities in coastal areas of Bandar Abbas. Altogether, significant increase in sewage runoff due to urban and industrial development of Bandar Abbas has had a great impact on the coastal ecosystem of the city, which should be mitigated by taking the right management decisions

    Keywords: Coastal Pollution, Bandar Abbas, Persian Gulf, Bio-indicator, Sediment core
  • Keivan Abbasi*, Sepideh Khatib, Jalil Sabkara, Mehdi Moradi Chafi, Siamak Bagheri, Yaghobali Zahmatkesh, Javad Bayat Pages 95-112

    Silver carp, Hypophthalmichthys molitrix, is a plankton filter feeder fish and introduced to Chitgar Lake since 9 years ago. In this study, the effect of silver carp stocking was evaluated on the phytoplankton structure of Chitgar Lake at different seasons in 2018. Samples were caught with gill-net, beach seine and cast-net gears. The results obtained from 51 individuals with a total length of 111-473 (average total length of 325.8±134.6) mm showed that coefficient of vacuity, averages of relative gut length and feeding intensity were 0.00%, 5.91±1.65 and 628.4±274.7, respectively and therefore it showed over eating, herbivory and good feeding intensity in this fish. Silver carp fed on 32 phytoplankton and 11 zooplankton genera and phytoplankton and zooplankton were observed in 100% and 88% of studied specimens, respectively. Synedra, Navicula, Staurastrum and Cyclotella were the dominant phytoplankton genera (30.0, 22.2, 13.8 and 12.1%, respectively) and Bosmina and Alona were the dominant genera of zooplankton (84.0 and 7.2%, respectively). There were no seasonal changes in feeding intensity but there were seasonal changes in food items dominance. Releasing of 20000-30000 individuals of silver carp with a weight 50-100 g is suggested in order to protect water quality of Chitgar lake annually.

    Keywords: Chitgar Lake, Diet, Algal boom, Silver carp
  • Reza Askari, Hossein Rahmani*, Javid Imanpour Namin, Sara Haghparast Pages 113-130

    Gashtrudkhan River is located in the western drainage basin of Guilan Province. Monthly sampling of macroinvertebrates was carried out in five stations by using a surber sampler with Dimensions of 30.5 cm ×30.5 cm and 360 micron mesh size for eight months in different seasons from autumn 2019 to spring 2020. Moreover, some physicochemical parameters of water, i.e., pH, EC, TDS, DO, temperature and salinity were measured, so that these parameters showed significant differences in different seasons. In addition, diversity indices (Simpson and Shannon), species richness, EPT, EPT/Chir, biological indices (Hilsenhoff and BMWP) and the WQI index were studied and calculated. During the sampling period, a total of 1017 macroinvertebrates were isolated and identified from different stations, belonging to one Phylum, one Kingdom, four orders, 19 families and 22 genera in this river. EPT and EPT/CHIR indices were the highest in spring and the lowest in winter. Also, the highest and lowest values of Shannon's diversity and species richness indices were observed in autumn and spring, respectively. The water quality status in the studied period was classified as good to excellent based on the Hilsenhof biological index. Furthermore, the water quality status was evaluated based on the BMWP and WQI indicators as clean and average, respectively. According to the investigated area in Gashtroudkhan River, located in a forest area with gravel and stone beds, no significant differences were observed in many of the studied indicators.

    Keywords: Macrobenthic invertebrates, Gashtrudkhan River, quality, biolotic indices